Web siteniz için anahtar kelime bulma konusunda internette bulunan otomatik anahtar kelime bulucuları kullanmanızı tavsiye etmem. Anahtar kelime bulmak için daha çok Google tabanlı araçları kullanmak daha faydalı olacaktır. Bir kelimenin sonunda de eki olması veya olmaması arasında seo açısından ciddi farklar olabiliyor. Kullanıcılar aynı anahtar kelimenin bir harfinin değişik olduğu aramalar yapabiliyor. Böyle bir durumda kullanıcıların nasıl arama yaptığını bilmeden hareket etmek büyük fırsatları kaçırmak anlamına gelebiliyor. Bu yazıda kendi web sitem için anahtar kelimeleri nasıl bulduğumu adım adım açıklayacağım.

Asıl yazıya geçmeden önce belirtmek isterim ki nasıl anahtar kelimeler seçtiğiniz kadar o anahtar kelimelerin içerisini nasıl doldurduğunuz da çok önemli. Üst sıralara çıkmak için mükemmel bir anahtar kelime bulsanız da yazı içeriğini dolduramadıktan sonra hiçbir önemi kalmayacaktır.

Anahtar Kelime Bulma

Web Sitem İçin Anahtar Kelimeleri Nasıl Bulurum?

Lafı fazla uzatmak istemiyorum ancak söylemem gereken birkaç söz var.

Web Sitesi İçin Anahtar Kelime Bulma

Google seo konusunda zaten neredeyse her şeyi kendi web sitesinde açıklıyor. Saçma sapan kaynaklardan bilgi edinerek sağdan soldan duyulan bilgi kirliliklerine kulak asmamanızı tavsiye ederim. Gerçek seo uzmanları Google tarafından sunulan makaleleri okumuş ve bu makaleleri uygulaması sonucu başarı elde etmiş kişilerdir. Kendime seo uzmanı demiyorum ancak size tecrübelerimi en ince ayrıntısına kadar aktaracağım. Seo konusunda kaynak olarak Google’ı kullanmak isteyenler için aşağıya link bırakıyorum.

https://developers.google.com/search/docs/beginner/seo-starter-guide?hl=tr

Yukarıda bulunan linkten oldukça detaylı bir şekilde seo öğrenebilirsiniz.

Anahtar Kelime Seçimi

Anahtar kelime seçmek için kullanabileceğiniz en doğru kaynak Google Ads diyebilirim. Google’a Google Ads anahtar kelime bulucu yazdıktan sonra Google’a ait reklam olmayan ilk web sitesine tıklayalım.

Web Sitesi İçin Anahtar Kelime Bulma

Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu ekrandan Anahtar kelime Planlayıcı’ya git butonuna tıkladıktan sonra asıl önemli bölüme geleceksiniz.

Web Sitesi İçin Anahtar Kelime Bulma

Google’ın reklam verenlerin arama hacmini öğrenebilmesi için kurduğu bu sistemi hem vereceğiniz reklamlar için hem de içerikleriniz için kullanabilirsiniz. Google Ads anahtar kelime planlayıcı ile doğru anahtar kelimeleri bulduktan sonra bu anahtar kelimelerde reklamlarla öne çıkabilir ve doğru bir içerikle sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

Google Ads kaydı daha yeni olanlar bu araca erişmek için biraz uğraşmak zorunda kalabiliyorlar. Eğer Google Ads anahtar kelime planlayıcıya erişim konusunda sorun yaşıyorsanız bir reklam projesi oluşturmanız yeterli olacaktır. Eğer yine başarılı olamazsanız Google Ads kayıt adı altında aramalar yaparak kayıt oluşturabilirsiniz.

Konumuza dönecek olursak butona tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

google ads anahtar kelime planlayıcı ile anahtar kelime bulmak

Buradan Yeni anahtar kelimeler keşfedin butonuna tıklayalım.

makale için anahtar kelime seçimi nasıl yapılır

Karşınıza resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır. Şimdi yapmanız gerekenler uzman olduğunuzu düşündüğünüz birkaç konuda aklınıza gelen birkaç odak kelime bulmak ve arama kutusuna yazmaktır. Örnek olarak Blogger mı WordPress mi anahtar kelimesine bir bakalım.

doğru anahtar kelime seçimi nasıl yapılır

Arama yaptıktan sonra karşınıza böyle bir ekran çıkacaktır. Burada dikkatinizi bir şeyin çekmesi gerekiyor. Kullanıcılar Blogger mı WordPress mi aramasından daha çok WordPress mi Blogger mı araması yapmış. Yani aslında aynı şeyi anlatan başlıkların arama hacimleri birbirinden çok farklı. Ortalama arama hacmine baktığımızda kullanıcı eğiliminin WordPress ile başlayan cümlelerden yana olduğunu rahatça görebiliyoruz. Peki biz hangi anahtar kelimeyi tercih etmeliyiz? Bu soru sitenizin gücüne göre değişiklik gösterecektir. Ben Blogger ile başlayan anahtar kelimeyi tercih ettim. Çünkü WordPress ile başlayan anahtar kelime ile yüzlerce yazı vardı. Bu yazıların birçoğu uzun yıllardır içerik üreten güçlü sitelere ait. Yeni açılan bir web sitesinin bu kadar büyük bir anahtar kelimede öne çıkması çok zor olacaktır. Ayrıca şunu da söylemem gerekir ki bu aramaların arasındaki farklardan en önemlisi WordPress ve Blogger kullanan kişilerin yaptığı farklı aramalardır.

Eğer siz Blogger kullanıyorsanız ve WordPress ile Blogger arasında bir seçim yapmaya çalışıyorsanız Google’da arama yaparken çoğunlukla Blogger ile başlayan anahtar kelimeyi yazarsınız. Eğer WordPress kullanıyorsanız da durum tam tersi şeklinde olacaktır. Örneğin ben WordPress kullanırken Blogger mı WordPress mi yazımda da belirttiğim gibi Blogger’a geçme kararı aldım. Bu kararı alırken de Blogger ile başlayan anahtar kelimeyi kullandım. Daha çok Blogger’ı sevmemden kaynaklı olabilir. Ancak sonuç olarak aynı içerik ve aynı başlığın değişik şekillerinde aranması size garip gelmemeli. Neredeyse aynı başlıkların arama hacimleri arasında uçurumlar olabiliyor.

Eğer web siteniz yeni ise daha küçük arama hacimli anahtar kelimelerin peşine düşmenizi tavsiye ederim tabii ki bilginizin olduğu ve kullanıcılara bir şeyler aktarabileceğiniz anahtar kelimelere. Örneğin yazılım konusunda javascript ile ilgili gerçekten sağlam bilgileriniz var. Bu durumda javascript ile ilgili arama hacmi web sitenizin gücüne göre normal bir anahtar kelime seçmelisiniz. Eğer web siteniz yıllardır yayın yapan çok güçlü ve kaliteli içeriklere sahip bir web sitesi ise Javascript nasıl öğrenilir? Gibi bir anahtar kelime seçerek bu anahtar kelime ile ilgili binlerce faydalı bilgi içeren bir yazı yazabilirsiniz. Gerçekten içi dolu ve her şeyi ayrıntıları ile açıkladığınız bir yazı kullanıcıların da davranışlarına göre ön sıralara çıkacaktır. Bir yazının ön sıralara çıkabilmesi için aşağıdaki başlıkların önemli olduğunu söyleyebilirim.

1- Web sitenizin yaşı

2- Genel içerik kaliteniz

3- Yazının okunma süresi

4- Kullanıcıların web sitenizde geçirdiği zaman

5- Yazının gereksiz uzatılmaması

6- Yazının içerisine anahtar kelime doldurulmaması

7- Sahte yorum ve başlıklar eklenmemesi

Gibi binlerce başlık sayılabilir. Ancak asıl dikkat etmeniz gereken başlıkların bu olduğunu söyleyebilirim. Bir kullanıcı Google aramalarında web sitenizi görüp başlığa tıkladığında içeriğinizin kalitesinden ya da gereksiz uzatmalardan kaynaklanan sebeplerden dolayı hemen çıkarsa yazınızın geleceği için kötü bir durum olabilir. Bir aramada çıkan yazınıza tıklandıktan sonra web sitenizden hemen çıkılıyorsa büyük bir sorun var demektir. Hemen çıkılıp çıkılmadığını anlamak için Google Analyticskullanabilirsiniz.

Anahtar Kelime Bulma

Google Analytics kaydımı yaklaşık üç ay önce yapmış olsam da kodu yeni eklediğim için veriler doğruyu göstermeyebilir. Ancak genel bir fikir verecektir. Şu an bu web sitesi dördüncü ayına girdi. Google sıralamalarında ilk sıralarda birçok yazısı var.

Anahtar kelime seçerken Google Ads kullanmak güzel ve iyi bir seçenektir. Ancak tek yapabilecekleriniz bu değil. Google aramalarında en altta bulunan kelimeleri de incelemenizi tavsiye ederim. Bu yazıda bulunan birçok içerik başka web sitelerinde de bulunabilir ancak diğer web sitelerinin aksine ben tamamen Google’ın yanındayım. Üçüncü parti yazılımlara güvenerek seçeceğiniz anahtar kelimeler size çok şey kaybettirebilir. Google arama motorunda yapılan aramaların hacmini öğrenmek için Google harici bir kaynak kullanmanın pek doğru olacağını düşünmüyorum.

Anahtar Kelime Bulma

Google’da bir arama yaptıktan sonra size sayfa sonunda genellikle bazı aramaları öneriyor. Bu aramalar sizi sıralamada yükseltecek önemli aramalar olabiliyor. Google Ads anahtar kelime planlayıcı ile bu kelimeleri araştırabilirsiniz.

Neden Anahtar Kelime Bulmalıyım?

İyi de kafama göre kelime seçip yazı yazamaz mıyım? Bu sorunun cevabı bana göre evet iken birçok yazı yazmış ve başarı elde etmiştim. Planlama yapmadan direk içerik girişi yaptığınızda da bazı başarıları elde edebilirsiniz. Örneğin ben web sitesi ile alakalı ilk defa bilgi sahibi olurken kafama göre içerikler giriyordum. Terimler toplamı formülünün ispatı, Kök iki neden rasyonel değildir ve köklü sayıları hesap makineleri nasıl hesaplıyor gibi birçok başlıkta içerik girişi yapmıştım. Yaklaşık yirmi yazı yazdıktan sonra pes etmiştim. Altı ay gibi bir süre boyunca günlük 0 tıklanmam vardı. Emeklerimin karşılığını alamadığımı düşündükten sora web siteme içerik girişini bırakmış ve hiç bakmıyor hale gelmiştim. Tabii ki bu eski web sitem ile alakalı bir durumdu. Şu anda düzenli içerik girişi yapıyor ve geleceği düşünüyorum. Altı ayın sonunda günlük on, yirmi, otuz şeklinde tıklanmalarımın arttığını gözlemledim. En sonunda 100 tıklanmaya kadar ulaşmıştım. İçeriklerime bol bol yorumlar da gelmeye başladıktan sonra belirli bir başarı yakaladığımı fark ettim. Alan adımı değiştirip sitemi taşıdım. Taşıma esnasında yaptığım birçok hata sebebiyle seo kaybetsem de artık bilinçli bir şekilde ilerliyorum.

Konunun bu hikâye ile ne alakası var derseniz seçtiğim anahtar kelimeler ile alakası var diyebilirim. Kök iki neden rasyonel değildir? Aylık araması çok düşük bir anahtar kelime. Ancak bana aylık olarak belirli bir tıklanma kazandırıyor. Sadece matematik alanında ispatlarla uğraşan kişilerin tıklayacağını düşünürsek sayı oldukça az diyebilirim. Ancak bir şekilde sıralamalarda üst sıralara çıkmama ve sitemin gelişmesine yardımcı olan bir anahtar kelime diyebilirim.

Bir yazıyı yazarken türlü türlü araştırmalar yaparak ön sıralara çıkmak da önemli ancak küçük aramalar da hayati öneme sahip. Aylık arama hacmi 0 ila 10 arasında bir anahtar kelimeyi hedeflediğinizi düşünelim. Bu tür anahtar kelimelerden onlarca bularak dolgun içerikli ve kaliteli yazılar girerseniz on tık birisinden on tık diğerinden derken bu anahtar kelimeler size aylık binlerce tıklama getirebilir. Hem de düzenli tıklanmalar. Bu sebeple her içeriğinizi arama hacmi yüksek ya da orta kelimelerden seçmek zorunda değilsiniz. Büyük düşünmek yerine küçük düşünmek sizi çok yükseklere çıkarabilir.

Bir anahtar kelimeyi aradığınızda en başlarda forum siteleri gibi web siteleri çıkıyorsa o anahtar kelimede başlara çıkmanız olası bir durum. Kullanıcının sorununu çözecek bir içerik ve arama yapıldığında gücü yüksek web siteleri çıkmayan bir başlıkla iyi sıralamalar elde edebilirsiniz. Her şeyden önce siz de bir kullanıcısınız. Siz de günlük onlarca ya da yüzlerce arama yapıyorsunuz. Bir içerik yazarken ya da bir anahtar kelime planlarken ben olsam bu bilgiyi öğrenmek için nasıl bir arama yapardım? Gibi soruları kendinize sorarak ilerlemeniz çok doğru bir hareket olacaktır.

Anahtar Kelime Bulmak Konusunda Son Söyleyeceklerim ve Özet

Son olarak dikkat etmemiz gereken başlıkları sıralamamız gerekirse:

1- Büyük kelimeler hedeflemektense size düzenli trafik sağlayabilecek arama hacmi düşük kelimeler hedeflemeniz daha doğru olacaktır.

2- Bir konuda içerik yazarken önce o konu hakkında hangi web siteleri ne gibi başlıklarda ne uzunlukta ve ne kalitede içerikler yazmış gibi soruları düşünerek bir başlık ve içerik seçmelisiniz.

3- Binlerce defa yazılmış ve internette hakkında birçok özgün yazı olan başlıklarda uzak durmalısınız. Zaten kaliteli bir şekilde yazılmış ve artık yerleşmiş yazıların peşine düşmek çok saçma olacaktır.

4- Anahtar kelimelerinizi Google Ads anahtar kelime bulucu gibi Google taraflı kaynaklardan bulmanızı tavsiye ederim. Yazdığınız bir içeriğe vereceğiniz başlığı seçerken başlığın sonuna koyduğunuz bir ek bile içeriğin geleceğini değiştirebilir.

5- Meta title ve meta description etiketlerine ya da yazınıza herhangi bir anahtar kelime doldurması yapmaktan kaçının. Bir meta description yazarken anahtar kelime odaklı gitmektense kullanıcıda bir fikir oluşturacak bir seçim yapmak daha mantıklı olacaktır. Elbette meta description etiketinizin içinde anahtar kelimeniz geçmeli ancak birçok defa değil. İçerik yada kod yapısında doldurduğunuz herhangi bir anahtar kelime size kötü sonuçlarla dönecektir.

6- Google aramalarında en altta önerilen kelimeler üzerinden gidebilirsiniz. Yazı içeriğinde de belirttiğim gibi kullanıcıların yaptığı aramalara benzer aramaların bu bölümde çıkabileceğini unutmayın.

7- Her şeyden önce siz de bir Google kullanıcısısınız. Bir içerik yazarken kendinizi de düşünmeniz gerekir. Bir konuda bir arama motorunda arama yaparken ne yazardınız ya da nasıl yazardınız? Hangi kelimeyi neden önce yazardınız gibi birçok soruyu kendinize sorduktan sonra anahtar kelimenizi seçmeniz daha mantıklı olacaktır.

8- Anahtar kelime seçerken seo uyumlu bir kelime seçmek için yazı içinde de linkini verdiğim Google seo dokümanlarını inceleyebilirsiniz.

9- Ön sıralara çıkmak için gereksiz uzatmalar ya da doldurmalar yapmayın. Hakkında 200 kelimeden fazlası yazılamayacak bir konuda 2000 kelimelik içerik yazarsanız yazdığınız şeyi okumanızı tavsiye ederim. Okuduktan sonra ne demek isteyeceğimi anlayacaksınız zaten.

10- Tamamen organik ilerleyin. Başka yerlerden linkler ya da sahte tıklamalar almaya çalışmayın. İçeriğiniz kaliteliyse mutlaka hakkını alacaktır. Sabırla ve tamamen organik bir şekilde ilerleyin. Sağdan soldan duyduğunuz bilgilerle linkler almanızı ya da sahte yorumlar yapmanızı tavsiye etmem. Bunların hepsi size ceza olarak dönecektir. Binlerce çalışanı ve uygulaması olan Google gibi bir arama motorunu aldığınız sahte birkaç yorum ve linkle kandıramazsınız. Tamamen organik ilerlemek en doğrusu olacaktır. Parayla bir link almaktansa bırakın da yazınızı okuyanlar başkaları ile paylaşmak için link versin.

Bildiğim ve tecrübe ettiğim birçok konuda size yardımcı olmaya çalıştım. Yanlış olarak gördüğünüz bir bölüm olursa yorum kısmından bana yazmanız yeterli olacaktır. Elimden geldiğince bildiklerimi size aktarmaya çalıştım. Eğer eklemek istediğiniz bir şeyler olura yorum bölümünden bu yazıyı okuyanlarla paylaşmanızı rica ediyorum.

Kategori: