Yazılımdan para kazanabilmeniz için ASP.NET, PHP veya NODE.JS gibi dinamik bir dil bilmenize bile gerek yok. Bilmeniz ve sürekli kendinizi geliştirmeniz tabii ki çok önemli ancak bu yazıyı okuduktan sonra mutlaka kazanmaya başlayacaksınız. Yazılımdan para nasıl kazanırım sorusu için verilebilecek en temel cevap en azından HTML veya CSS veya WordPress bilmeniz gerekiyor. Tabii ki illa da web uygulamaları geliştirerek kazanmak zorunda değilsiniz. Ancak en kolay ve geliri en iyi alanın web alanı olduğunu söyleyebilirim. Aşağıdaki başlıkta yazılım alanından nasıl yürüyebileceğinizi farklı alanlarda teker teker ele aldım.
Yazılımdan Para Nasıl Kazanırım?
Yazılımdan para kazanabileceğiniz aşağıdaki alanlardan birini seçerek ilerleyebilirsiniz. Tercih tamamen sizin ancak en yetkin olduğunuzu düşündüğünüz başlıktan ilerlemenizi tavsiye ederim.
1- WordPress
Emin olabilirsiniz ki kendini yazılım şirketi olarak tanıtan çoğu şirketin tek yaptığı müşteri ihtiyacına göre bir Premium tema seçip bu temayı düzenleyerek müşteriye satmak. Bir restoran veya market kendi web sitesini kurmaya kalktığında cebinden çıkabilecek birkaç bin lirayı göz ardı ediyor. Zaten hazır bir paneli olan WordPress ile para kazanmak için Theme Forest’a girip birkaç Premium temayı inceleyip paneli biraz öğrenmeniz yeterli olacaktır. WordPress öğrendikten sonra tek yapmanız gereken müşteri bulmak.
Sosyal medyada reklam olarak veya herhangi bir tasarım sitesinde de mutlaka bu tür paketlerle karşılaşmışsınızdır. Sınırsız hostingli e ticaret sitesi paketi 1500 TL tarzı başlıkları sık sık duymuşsunuzdur. WordPress öğrenmek bu tür bir firmada çalışmak veya kendi işinizi yapmak için yeterlidir. Kendi işinizi yapmaktan kastımı öğrenmek istiyorsanız aşağıda bulunan Freelancer başlığına ilerleyebilirsiniz.
2- HTML Temalar
Bu kısım WordPress’e göre yazılımla daha alakalı bir kısımdır. Size para kazandırmayacak bir iş gibi gelebilir ancak Freelancer sitelerinde sayfa başı ciddi paralara HTML temalar kodlanıyor.
HTML temalar kodlayabilmeniz için HTML, CSS ve eser miktarda Javascript bilmeniz yeterli olacaktır. Tabii ki işin Javascript kısmını Bootstrap ile de kapatabilirsiniz. Bionluk gibi bir Freelancer siteye üye olduktan sonra kodladığınız birkaç HTML temayı referans olarak profilinize bırakabilirsiniz. İlk başladığınızda düşük ücretler ile başlamak size diğer yazılımcılara göre avantaj sağlayacaktır. Bu tür Freelancer sitelerde sizi kanser edebilecek kişiler de mevcut ancak mutlaka para kazanabileceğiniz sitelerdir.
3- Logo Çizimi
Bu madde yazılımla alakalı değil gibi görünebilir ancak emin olabilirsiniz ki işinize çok yarayabilecek bir madde. Öncelikle logo çiziminden biraz bahsetmek gerekirse grafik tasarım alanına giren bir konu olan logo çizme Adobe İllustrator gibi bir grafik tasarım programı üzerinden çizdiğiniz vektörel çizimlerden ibarettir. Burada vektörel çizim ve svg logo ile alakalı bir şeyler yazmayacağım. Ancak bu konuda yazdığım detaylı yazılarım mevcut. Aşağıdaki linklerden bu yazılara ulaşabilirsiniz.
Web Sitesi Svg Logo Nasıl Çizilir?
Font İkon Nasıl Yapılır? Font Awesome Gibi Bir İkon Kütüphanesi Nasıl Kurulur?
İşin logo çizimi tarafı size çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Bionluk gibi Freelancer sitelerde kodladığınız temaların yanında bir svg logo hediye etmeniz ve bu svg formatının özelliklerini müşterilerinize açıklamanız sizi en önlere taşıyacaktır. Profesyonel bir logo çizen grafik tasarımcı olarak değil de bir yazılımcı olarak logo çizmeniz hem müşteri beklentisine hem de bu alanda çalışanlara uygun olacaktır.
4- Blogger Tema Kodlama
İşin bu kısmı gerçekten size çok ciddi paralar kazandırabilir. Sizin de bildiğiniz gibi Blogger ne kadar sınırlı bir platform olsa da sıfırdan istediğiniz gibi temalar kodlayabilirsiniz. Blogger’da sıfırdan bir tema kodlayabilmeniz için bilinmesi gerekenler HTML, CSS ve Javascript’tir. Blogger’da tema kodlamak diğer platformlara göre daha zor olduğundan çoğu yazılımcı Blogger yapısını çözemeden pes ediyor. Bu alan diğer alanlara göre açığı çok daha fazla olan bir alan. Eğer böyle bir fikriniz varsa aşağıda bulunan yazımı ve Blogger tema kodlama platformumu inceleyebilirsiniz.
Blogger Tema Kodlama Platformu
5- Dinamik Siteler Kodlamak
İşin bu aşamasında veri tabanı işlemlerini yapabiliyor olmanız gerekiyor. Udemy’den bir kurs satın alabilir veya Youtube gibi bir platformdan öğrenebilirsiniz. Bu aşama size kalmış ancak sıfırdan her türlü projeyi geliştirebiliyor olmanız gerekiyor. Dinamik dil tercihi size kalmış olsa da Microsoft tarafından desteklenen .NET gibi dinamik dillere yönelmeniz sizin açınızdan avantajlı olacaktır. Tabii ki PHP nispeten daha kolay öğrenilebilen bir programlama diline de yönelebilirsiniz.
Öğrendikten sonra tek yapmanız gereken piyasaya girmek. Bir Freelancer sitesinden, Bir firmadan veya kendi kurduğunuz bir web sitesinden piyasaya atılabilirsiniz.
6- Web Sitesi Kurmak
Bu başlık size hemen gelir getirmeyecek uzun vadeli bir yatırımdır. Bir web sitesini büyütmek çok uzun ve bilgi gerektiren bir süreçtir. SEO ve yazılım gibi birçok alanda bilginizin olması bu işi iyi yapabilmeniz için yeterlidir. BTK AKADEMİ gibi bir platformda bulunan bir SEO eğitimini bitirdikten sonra bu alana atılabilirsiniz. Blogger ya da WordPress ile ilerlemenizin hiçbir farkı olmayacaktır. Ne demek istediğimi aşağıdaki başlığı inceleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.
Blogger ile Yükselmek Mümkün Mü?
7- Theme Forest Tema Satışı
Yazılımla hiçbir alakanız olmaya bilir, sadece HTML ve CSS biliyor olabilir ya da dinamik bir dil biliyor olabilirsiniz. Hangi aşamada olduğunuz fark etmeksizin tema satışı yaparak para kazanabilirsiniz. Kodladığınız birkaç tema size her ay düzenli bir pasif gelir getirecektir. Adobe XD ile tasarladığınız bir web sitesini ya da kodladığınız birçok tema seçeneğine sahip web projelerini satarak ciddi paralar kazanabilirsiniz.
8- Udemy
Udemy ile çalışabilmeniz için pek de koyu şartlar yok. Bir alandaki bilginizi ücretli bir şekilde başkalarına aktarmanız için çok yaygın ve iyi bir tercih olan udemy baş ağrıtıcı paylar alabilse de gayet kazanç sağlayabileceğiniz bir platform. Çok boş hiçbir işe yaramayan bazı kursların bile kazanabildiğini unutmadan kaliteli bir kurs hazırlarsanız çok iyi bir pasif gelirinizin olacağından emin olabilirsiniz.
9- Freelancer
Freelancer çalışmak zaten çoğu kişinin yaptığı çok iyi gelir getiren bir iştir. Telegram yazılım grupları gibi platformlarda ya da Bionlukgibi Freelancer sitelerde yazılımcı arayan onlarca binlerce insan mevcut.
Yazılımdan Para Kazanmak – Nasıl Kazanırım? Sonuç
Sonuç yazılım alanında para kazanabilmeniz için birçok seçeneğiniz mevcut. Online hesaplayıcılar yaparak para kazanmak gibi daha birçok seçeneği yazmadım bile. Ancak şunu diyebilirim ki vaktinin çoğunu bilgisayar başında bir şey öğrenerek geçiren birisinin sosyal medyada takipçi kasması gerekiyor. Bir site kurduktan sonra sosyal medyada hikayelerinizin arasına kaydırmalı bir içerik linki bırakmanız bile onlarca yüzlerce lira kazanmanızı sağlayabilir. Tabii ki bunları yaparken vergilerinizi ödemeyi de ihmal etmemeniz gerekli. Sabır ve süreklilik ile ilerlediğiniz sürece bir şeyi başarmanızın önünde hiçbir engel yoktur.