Her yazılımcının muhakkak kod yazarken daha fazla zevk aldığı bir dil vardır. Javascript’i öğrendikten sonra c# öğrenen birisine c# zor, karmaşık ve anlaşılmaz gelecektir. Aynı şekilde ilk c# öğrenen bir yazılımcıya Javascript olduğundan daha zor gelecektir. Ancak hangi yazılım dilini öğrenmeliyim? Konusuna gelindiğinde ilk hangisini öğrendiyseniz ondan devam etmelisiniz demek yanlış olabilir. Tabii ki birçok dil öğrenmelisiniz ancak benimseyeceğiniz dili seçerken sadece size kolay gelmesi tek kriteriniz olmamalı. Her dilin piyasadaki yeri ve yaygınlığı farklıdır. Bu sebeple ilk öğreneceğiniz dili dikkatli seçmek ileride yaşayacağınız problemlerin önüne geçebilir.
- Hangi Yazılım Dili Daha Yaygın?
- Hangi Yazılım Dilinden Gelir Elde Edebilirim?
- Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?
- Hangi Yazılım Dili Daha Kolay?
- Sonuç
Hangi Yazılım Dili Daha Yaygın?
Bu soruya net cevap vermek kesinlikle yanlış olacaktır. WordPress’in alt yapısı PHP olduğundan PHP daha yaygın gibi gözükebilir ancak Javascript’in her yerde kullanıldığı da bir gerçek. Gerekse Front End alanında gerekse Back End alanında Javascript oldukça yaygın bir dil. Node js ile birlikte javascript için çok fazla kütüphane oluşturuldu. Javascript’in Front end alanında kullanılması gerektiğinden zaten her yerde kullanılan ve kütüphaneler geliştirilen bir dildi. Node js ile birlikte iyice yaygınlaşarak en küçük firmalardan en büyük firmalara kadar her yerde kullanılmaya başladı. Hangi programlama dili daha yaygındır? Sorusuna net bir cevap veremesek de Back End tarafında PHP kullanan binlerce altyapı mevcut.
PHP’yi bu kadar önemli kılan en etken WordPress’tir. Daha önce web sektörüne adım atmamış kişiler birkaç saatte dilediği gibi web siteleri oluşturabiliyor. WordPress’in bu kolaylığı her yerde kullanılmasını sağlıyor. Hal böyle olunca da web sitelerinde ekleme / çıkarma, arıza giderme gibi işlemlerde bir PHP uzmanına ihtiyaç duyuluyor. Ben yazılım dünyasına ilk adımımı .NET CORE ile atmıştım. Ancak bana çok zor ve uğraştırıcı geldiğinden ilk öğrendiğim dil olan (Front End ile birlikte) Javascript ile devam etme kararı aldım. Javascript gerçekten basit ve güçlü bir dil. .NET CORE ile geliştirdiğim back end projelerinin ardından Node js ile kodlamaya başladığımda üstümden bir yük kalktı.
Programlamaya ilk girişimi Javascript ile yaptığımdan iyi seviyede Javascript biliyorum. Freelancer çalışmaya başladığımda da elde ettiğim gelirlerin neredeyse tamamını Front End ile elde ettim. Back End ile de birçok iş alma fırsatım vardı ancak .NET CORE ile bir şeyler geliştirmek bana işgence gibi geliyordu. Node js ile devam etmek aldığım en iyi karar olabilir. Ancak Freelancer çalışma hayatımda gözlemlediğin en büyük olay işlerin çoğunda PHP ön plandaydı. PHP ger.ekten yaygın kullanılan bir Back End dili. Bu iki dili öğrenmemin ardından PHP ye başladım. Gelen birçok iş ya WordPress gibi PHP alt yapısını kullanan sitelere yönelik işler ya da PHP ile kodlanması gereken projeler. Sıfırdan kodlanan projelerde PHP’nin seçilme sebebi hosting fiyatlarıdır. Bir Windows hosting 500 TL olabilirken bir linux hosting 80 TL olabiliyor. Tüm bunların yanında Python hızı ve yaygınlığıyla ön plana çıkabiliyor. Yazı başından beri birçok dil arasında sürekli geçiş yaptığımın farkındayım ancak her dilin kendine özgü özellikleri ve avantajları var. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse bu karşılaştırma kullanılacağı alana göre değişiklik gösterecektir.
Hangi Yazılım Dilinden Gelir Elde Edebilirim?
Gelir elde etmeye başlamak için en hızlı seçeneğiniz Javascript’tir. Bunun sebebi Javascript’in hem Front End hem de Back End için kullanılmasıdır. Node js zaten javascript ile Back End yazmaktır. Dolayısıyla bir dille 2 işlem yapabilirsiniz. Hem Front End hem de Back End alanında gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Tüm yazılım dilleri gelir elde etmeniz konusunda eşit sayılabilse de hızlı gelir elde etme konusunda Javascript ön plana çıkmaktadır.
Javascript o kadar yaygın ki Chrome gibi tarayıcılar için eklenti geliştirmek istediğinizde javascript kullanmak zorundasınız. Javascript’in bu yaygınlığı sektöre hızlı girmenizi ve gelir elde edebilmenizi sağlayacaktır. Bunları bu kadar net söylememin sebebi Freelancer çalışarak elde ettiğim gelirlerin çoğunu Javascript sayesinde elde etmemdir. Html, Css ve Javascript ile web alanına sağlam bir adım atabilirsiniz.
Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?
Bu aşamada hangi yazılım dili yerine hangi yazılım dillerini öğrenmeliyim şeklinde sormalısınız. Çünkü bir yazılım diliyle bu alanda mükemmel bilgiye sahip olmanız olası değil. Bir yazılım diliyle gün geçirerek hem az iş bulabilir hem de az bilgiye sahip olabilirsiniz. Örneğin PHP daha çok web alanında kullanılıyorsa bot yazmak için PHP kullanmaya kendinizi zorlamak saçma olabilir. Botlar genelde Python ile yazılıyorsa bu daha çok kütüphane ve araştırma kolaylığı demektir. Dolayısıyla birden çok programlama dili bilmek sizi mobil, masaüstü, web ve botlar gibi birçok alanda yetkin yapar ve iş çapınızı genişletir.
Hangi Yazılım Dili Daha Kolay?
Eğer ilk defa programlama dili öğreniyorsanız sizin için hiçbir dil kolay olmayacaktır. İkinci dilinizi öğrenirken koşul ifadeleri, döngüler vb birçok alanda diller birbirine benzeyecektir ancak yeni dil öğrenen birisi için bu kavramlar yabancı kavramlardır. Ancak web yazılım sektöründen ilerleyecekseniz Javascript öğrenmek diler dilleri öğrenmekten çok daha kolaydır. Bunu belirtmemin sebebi Diğer programlama dillerinde int, long, decimal vb sayının türlerini tanımlarken belirtmek zorunda kalırken Javascript’te “var” ile her şeyi tanımlayabilmenizdir. Tanımlayacağınız şey bir sayı da olsa bir yazı da olsa aynı değişkeni kullanabiliyorsunuz.
Bu kolaylık ilk defa programlama dili öğrenenler için bulunmaz bir nimettir. Ayrıca web sektörünün her bir parçasında Javascript kullanmak zorunlu olduğundan oldukça yaygın ve kaynağı boldur. Öğrenirken en az sorun yaşayacağınız hem Front End hem de Back End dili bu sebeple benim için Javascript’tir.
Sonuç
Sonuç olarak PHP’nin çoğu web sitesinin alt yapısını oluşturması (WordPress), Javascript’in öğrenme kolaylığı ve yaygınlığı, Python’un hızı ve kolaylığı, .NET CORE’un güvenlik ve hızı web sektöründe tek bir ismin yer almasını engelliyor. Her programlama dilinin kendine özgü özellikleri, avantajları ve dezavantajları var. Bu özellikleri bu dilleri sektörde dev yapmaktansa bir dile takılı kalınmaması gerektiğini gösteriyor. Benim kişisel tavsiyem Javascript, Node js, PHP, Python, .NET CORE … şeklinde ilerleyerek sürekli kendinize deneyim ve bilgi katmanızdır.