Matematiğin hangi kademesinde olursanız olun mutlaka bir yükseği vardır. Bu yazıda matematik en baştan nasıl öğrenilir sorusunun hem üniversite sınavı açısından hem de bir matematikçi açısından cevabını vermeye çalışacağım. İyi de bu cevap sana niye düşüyor sıfırdan mı başladın? Şeklinde bazı sorular kafanızı kurcalayabilir. Evet sıfırdan başladım. Hem de üst almak kadar sıfır bir konudan başladım ve üniversite sınavında matematik öğretmenliğini kazanıp (meslek lisesinden dershanesiz) matematik alanında ilerlemeye çalıştım. Üniversite sınavı için ya da matematik için matematik çalışıyor olabilirsiniz. Bu yazıda iki konuda da size bilgi vereceğim. Meslek lisesinden gelmiş birisi nasıl matematik anlatır diye düşünmeyin gerçekten matematiği seven birisiyim.
Üniversite Sınavı İçin En Baştan Matematik Nasıl Öğrenilir?
Normalde içerik yazarken birinci şahıstan konuşmayı pek tercih etmem ancak bu yazıda biraz mecbur kalacağım. Ben Konya’da bir meslek lisesinde elektrik ve elektronik bölümü okuyordum. 12. Sınıfa kadar hiçbir üniversite sınavı çalışmam olmamıştı. Tabii ki matematik derslerine heyecanla katılıyordum ancak üniversite sınavı tahmin edersiniz ki bu katılımdan daha fazlasını gerektiriyordu. 12. Sınıfa geçmeden önceki 3 aylık tatilde staj yaptığım için yine üniversite sınavına çalışamamıştım.
12. Sınıfa geçtikten sonra kollarımı sıvadım ve başladım. Youtube üzerinden o zamanlar hocalara geldik kanalının oynatma listesinden ilerledim. Diğer derslere de çalıştım ancak fen alanında iki oturumda da birkaç netim vardı. Yani odağım matematikti. Hiçbir temel ve dershane gibi bir şey olmadan tek başıma bu süreci atlattım. Son sene çalıştığımdan matematikte bile birçok konum eksikti ancak bir şekilde toparladım.
12. Sınıfa geçtiğimde hocalara geldik kanalının 1. Oturum için olan oynatma listesini açtım ve üstlü sayılardan başladım. Düzenim aşağıdaki şekildeydi.
1- Sabah kalktığında 20 paragraf sorusu çöz ve okula git. (Kimi zaman okulda çözüyordum uyanamadığımdan.)
2- Okula gittiğinde o akşam tekrar ettiğin konunun sorularını okul zamanı bitene kadar bitir. Bu şekilde akşam hangi konuyu çalıştıysam o konuyu pekiştirmiş oluyordum. Kaynak olarak kesinlikle basit kaynaklar kullanmadım.
3- Eve geldiğinde yemeğini yemeden 20 paragraf sorusu çöz ve yemeğini ye.
4- Yemekten sonra sadece matematik için geçerli olamamakla beraber o güne ayırdığın konuyu çalış.
5- Uyumadan bilemediğin soruları facebook grubuna at ya da yarın hocaya sormak için ayır.
Bu şekilde ilerleyerek matematiği zamanında bitirdim. Geometri için yanlış bir yol izlediğimde geometri serüvenim birkaç ay sonra bitmişti. Sabahları geometri çalışıyordum ancak bir süre sonra uyanamamaya başladım. Geometriyi de akşam çalışsam bir şekilde halletmiştim.
Kaynak olarak 1.oturum için ucuza bulduğum bir kitabı almıştım ancak pişman oldum. Yine de o kaynağı bitirdim ve zamanım olmadığı için yeni kaynağa geçmeden 2. Oturuma çalışmaya başladım. 2. Oturumda aklım biraz daha başımdaydı. 3D Yayınlarının 2.oturum için olan kaynağını çözdüm. Birçok kitap kolay yeni nesil sorularla öğretiyor ama bu kaynak gerçekten beni zorlayarak öğretiyordu. Sorulara hep bir yorumsal mantık katarak düşünüp bulmayı sağlıyordu.
Matematik öğretmenimin de elinden geleni yapması sonucu ilk yılımda son sene çalışarak okul birinciliğiyle dershanesiz matematik öğretmenliği kazandım. Övünmüyorum çünkü çok daha iyisini yapabilirsiniz. Nerede okursanız okuyun.
Sınav sonucumu merak edenler için detaylıca yukarıya bıraktım. Okul birinciliğim olmasaydı mühendisliklere belki hemşireliğe gidebiliyordum. Her zaman sevdiğim matematik işini yapmak için çalışmıştım. Yukarıda gördüğünüz sonuçların çok az destekle ve bir yıllık derin bir çalışmayla ortaya çıktığını unutmamalısınız. Hayatınız kazanmak için önünüzdeki sınavlardan birisi olan üniversite sınavı hayatınızı değiştirecek.
Ben bu sonuçları bir yıl boyunca YouTube üzerinden şarkı bile açmadan 7 / 24 çalışarak aldım. Sizin puanlarınız elbette benden kat ve kat yüksek olabilir. Önemli olan sizin bu çalışma mantığını kavramanız. Bir şeyi yapmak istiyorsanız yapın. Nerede olduğunuz önemli değil. Benim gibi 7 / 24 çalışmanıza da gerek yok. Sadece zamanında çalışmanız yeterli olacaktır. Bu aralar birkaç ay sonra KPSS çalışmaya başlayacağım. Meslek lisesinden geldiğimden sözel derslerimin eksikliğini ancak kapatırım diye düşünüyorum. Kendimi geliştirmek o zamanlarda da mümkündü ancak bilinçli değildim.
Son seneye bırakarak çalışmam hayatımdan bir yıl çaldı. O kadar sıkı bir düzende çalışarak yırtınarak üniversiteyi kazanmam beni çok mutlu etmişti. Son olarak üniversite sınavına hazırlananlar için birkaç kendimce söz söylemek istiyorum. Hangi üniversiteye gittiğiniz her durumda önemli değildir verdiği eğitimle öne çıkmayan üniversiteler için. Sadece bulunduğu şehir ya da bölge için puanı yüksek üniversiteler yerine verdiği eğitim dillere destan olmuş üniversiteleri seçmenizi tavsiye ederim. Ben okul birinciliği kontenjanı ile Konya’da bir üniversitede ilköğretim matematik öğretmenliği de okuyabilirmişim bunu tercihime ilk Erzincan’ı yazdıktan sonra anladım.
Bulunduğum üniversiteden tabii ki memnunum. Üniversite eğitimine birkaç adım attıktan sonra da birçok şeyi kendiliğinizden öğrenebiliyorsunuz. Bunu da elimden geldiğince diğer başlıkta açıklamaya çalışacağım. Tercih yaparken bir rehberlik hizmeti almanızı tavsiye ederim tecrübelerime dayanarak. Matematik en baştan nasıl öğrenilir sorusunun cevabı üniversite sınavı açısından benim için bu şekildedir.
Matematik İçin Matematik En Baştan Nasıl Öğrenilir?
Sadece ezberlenmiş birkaç formülün dışına çıkarak gerçek matematiğe adım atmak istiyorsanız elbette önerebileceğim kaynaklar mevcut. Benim bu konudaki ufak serüvenim çok zevkliydi. Pandemi başladığında herkes evine dağıldığında Ali Nesin hocamızın sayıların inşası kitabı dikkatimi çekti. Bu kitapta her şeye sıfırdan başlayıp tam sayılar gibi sayı kümelerinin temelini oluşturuyor. Kitabın 70% bölümüne kadar gelebildim. Devamı için biraz daha mantık konusunu öğrenmem gerekiyordu. Mantık konusuna da başladım ancak kitabın devamını dersler ve sınavlarım başladığı için getiremedim. Devam etmeyi çok istiyorum ve ilk uzun tatilde devam edeceğim.
Bu kitaba başladıktan sonra bakış açım çok genişledi. 1, 2, 3 gibi rakamların ifade edilişi ve toplama gibi işlemlerin tanımlanması ilgimi çok çekmişti. Kitap bölümlerden oluşuyor. Her gün bir bölüm bitirmeye ve Ali Nesin hocamızın verdiği ödevleri titizlikle yapmaya çalışıyordum. Kitabın belirli bir bölümüne geldiğimde Russel Paradoksu ile karşılaştım. Bu paradoksu anlamam yaklaşık 2 hafta sürdü. Paradoks bize her şeyin bir küme olamayacağını ispatlıyordu. Kendi kendisinin elemanı olmayan kümelerin kümesinin de kendi kendisinin elemanı olmadığını ancak kendi kendisinin elemanı olduğunu gösteriyordu. Yani her şey bir küme olarak tanımlanamıyordu. Her şeye bir küme diyemediğimizden evrensel bir küme yoktu. Tüm kümeleri kapsayan evrensel bir küme olmaması o çağda büyük bir hareketliliğe yol açmıştı.
BERTRAND RUSSEL PARADOKSU – EVRENSEL BİR KÜME NEDEN OLAMAZ?
Bu hikâyeyi okuduğumda gerçekten matematiğe çalıştığımı hissetmiştim. Sadece zevk için çalıştığım matematikten gerçekten de zevk alıyordum. Sizin de bu kitaptan başlamanızı tavsiye ederim. İyi de temelim yok diyebilirsiniz.
Ancak matematikçilerin en sevdiğim yönlerinden birisi de ispatları ve matematiği hiç bilmeyen birisine sıfırdan anlatıyormuş gibi anlatmaları. Hangi seviyede olursanız olun Ali Nesin gibi bir matematikçinin kitabını okuyorsanız zaman değişiklik gösterse de bir şekilde anlıyorsunuz. Belki bir konu kafanızda birkaç ay sonra oturabilir ama sonunda oturuyor.
Kitabı açıp sessiz bir ortamda her satırını ve her kelimesini anlayarak ilerlerseniz bu işi başarabilirsiniz. Videoları da mevcut tabii ki. Ali Nesin’in YouTube üzerinde kümeler kuramı gibi birçok oynatma listesi mevcut.
Sonuç
Sonuç olarak matematik en baştan nasıl öğrenilir? Sorusunun cevabını iki farklı alanda vermeye çalıştım. Ne kadar yüksek matematik çalışırsanız çalışın bir şekilde daha yükseği karşınıza çıkıyor. Bu konularda konuşmak benim haddime olmayabilir ancak bir yönlendirme yapmak haddime diye düşünüyorum. Ali Nesin isminin geçtiği kaynaklar derin matematiğe başlamanız için gereken kaynaklardandır şeklinde bir yorumda bulunabilirim.
Matematiği sevmek başka şeyleri sevmekten daha kolay. En azından benim bulunduğum seviyede matematik net ve anlaşılabilir. İnsanları anlamaya ayırdığınız süreyi matematiği anlamaya ayırırsanız daha çok zevk alacağınıza eminim.