Para biriktirebilmeniz için yüksek maaşınız veya çok özel yöntemlerinizin olması gerekmez. Bu yazı boyunca para nasıl biriktirilir sorusuna çok kesin ve işlevsel yanıtlar bulacağız.

Öncelikle her ay köşeye belirli bir para atmak pek olası değildir. O ay çok fazla paraya ihtiyacınız olabilir veya maddi sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Bu sebeple her ay köşeye atabileceğiniz miktarı o ayki durumunuza göre ayarlamalısınız. İyi de ben her ay paraya sıkışığım? Diyebilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki yöntemlerle paraya sıkışık olsanız dahi para biriktirebileceksiniz.

1) Biriktirdiğiniz Parayı Saklayabileceğiniz Bir Banka Hesabı Oluşturun

Paranızı sürekli kumbarada veya göz önünde tutmak ilk zorlukta o paraya yönelmenize neden olacaktır. Bu sebeple biriktirdiğiniz paraya ulaşmanızı olabildiğince zorlaştırmalısınız. Normalde kullandığınız bankadan farklı bir bankada ön ödemeli bir kart çıkartıp mobil uygulamasını olabildiğince ekranınızda gizleyin. Birikim yapmak istediğiniz parayı sürekli bu hesaba gönderin ve uygulamayı kapatın.

O hesaba attığınız parayı sizinmiş gibi düşünmeyin. Para biriktirirken karşılaşılan en zor durum biriktirdiğiniz parayı elinizin altında sizinmiş gibi görerek sürekli harcamak. Bu banka hesabına giren para bir daha çıkmamalı. Bir şeye ihtiyacınız olduğunda dahi o hesaptaki parayı bir seçenek olarak görmemelisiniz.

Ayrıca hesabınızdaki parayı TL olarak tutmak paranın zamanla erimesine neden olabilir. Hesabınızda parayı altın, dolar vb tutabilirsiniz. Yeni çıkan kur koruma sistemleri gibi sistemleri de kullanabilirsiniz. Size kendinizi ne rahat hissettiriyorsa yatırımınızı o şekilde yapmalısınız.

2) Biriktirecek Parayı Nasıl Bulurum?

Para biriktirmek için her seferinde köşeye binlerce lira atmanız gerekmez. Biriktirilen para zaten her seferinde binlerce lira olsaydı biriktirmenize gerek kalmazdı. 10 TL – 5 TL gibi rakamlar dahi para biriktirmek için yeterlidir.

O an canınız dondurma veya çekirdek mi çekiyor? Yemeyin. Yiyeceğiniz para yerine yemeğe vereceğiniz parayı biriktirmelisiniz. Şöyle bir düşünelim. Neye para vermekten çekiniriz veya neye para vermekten çekinmeyiz? Herhangi bir kitap, kurs vb alırken 30 TL bize çok büyük bir ücret geliyor. Ancak yemek yemek için harcadığımız yüzlerce lira gözümüze batmıyor. O an simit de yeseniz kebap da yeseniz doyacaksınız. Elbette yemeğe para vermeyin demiyorum.

Yemeğe sürekli ve çok para vermeyin diyorum. Onun yerine bir markete girip canınızın istediği malzemeleri alıp kendinize özel bir yemek hazırlayabilirsiniz. Bu hem cebinize hem midenize fayda sağlar.

Ayrıca bir sevgiliniz varsa veya eşiniz varsa bu durumu anlayışla karşılamasını isteyin. Şimdi oturup bir düşünelim. En çok parayı nereye harcarsınız? Bir sevgiliniz veya eşiniz varsa ki iyi günde kötü günde yanınızda olması gerekir. Ona birikim yapmak istediğinizi açıklayıp daha cep dostu aktiviteler yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Örneğin bir kafede kahve içmek yerine çekirdek alıp parka oturalım mı? Diye sorabilirsiniz. Bu saydıklarım insanların genelinin harcama yapmaktan çekinmediği konular. Ancak sizin cebinizi yakan farklı bir etkinlik olabilir. Bir yere oturup kart işlemlerinizi de inceleyip en çok nereye harcama yapıyorum? Sorusunu kendinize sorup nasıl para biriktirilir sorusunun cevabını kendiniz verebilirsiniz.

3) Birikimimi Nasıl Korurum?

Bazı giderlerinizi kısıp para biriktirdikten sonra sıra artık bu birikimi korumaya geliyor. Hesabınızda belirli bir para birikti ve birikmeye devam ediyor olabilir. Ancak bu birikimi korumak zannettiğinizden zordur.

Çevrenizdeki kişiler bu birikimden asla haberdar olmamalıdır. Bunu para saklamak olarak düşünmeyin. Geleneksel bir görüş olan “paranı kimse bilmesin” mantığını yanlış buluyorum. Benim demek istediğim biriktirdiğiniz paradan kendinize bile bahsetmemeniz. Çevrenizdekiler birikiminizi bilirse bir ihtiyaç olduğunda kullanmak veya size kullandırmak isteyebilirler. “Ya ihtiyacın var işte harca gitsin şunu” şeklinde bir tavırla karşılaşabilirsiniz. Bunu yaşamamak için paranızı kendiniz bile bilmemelisiniz.

Gerekirse borç almalısınız ancak köşedeki paranıza dokunmamalısınız. Eğer o parayı kötü gün dostu olarak görüp en ufak bir gereksinimde harcarsanız birikim yapmanız mümkün olmaz.

Sonuç

Sonuç olarak 3 kuralımız var. Zevklerini kıs, paranı koru, güvenle sakla. Bu 3 kuralı uygularsanız istemeseniz de birikim yapabileceksiniz.

Nasıl Para Biriktiririm?

En çok para harcadığın etkinlikleri kısarak ve biriktirdiğin parayı senin olarak görmeyip zor duruma düştüğünde o parayı kullanmayarak para biriktirebilirsin.

Ne Kadar Sürede Para Biriktirilir?

1 Ay içerisinde istek ve ihtiyaçlarını ayırıp sadece ihtiyaçlarına harcarsan para biriktirebilirsin.

Kategori: