SEO uyumlu makale örnekleri olarak sunulan, ancak SEO ile alâkası olmayan pek çok yazı var. Eli klavye tutanın (!) yazar ünvanıyla piyasaya giriş yaptığı internet ortamında bilgiye ulaşmak için bazen zorlu bir mücadeleye girmemiz gerekebiliyor.
Çünkü sözde SEO uyumlu makaleler kullanıcıya istediği bilgiyi en net hâliyle sunmaktan ziyade, konuyu döndürüp dolaştırarak –deyim yerindeyse- laf salatası yapıyor.
Kendi sitenize veya başkalarına içerik üretirken o tür yazarlardan olmamak için SEO uyumlu makale nedir? Sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor.
- SEO Uyumlu İçerik Nedir?
- SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
- 1. Anahtar Kelime Analizi
- 2. Kapsamlı Araştırma
- 3. Alt Başlıkları Belirleme
- SEO Uyumlu Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
SEO Uyumlu İçerik Nedir?
Hem arama motorlarının, hem de kullanıcıların istediği gibi hazırlanmış metinlere ‘SEO uyumlu içerik’ denir.
İçerik yazarken arama motorları tarafından dikkate alınan kriterleri hesaba katmazsınız hedeflediğiniz anahtar kelimelerde yükselemezsiniz.
Yalnızca arama motorlarını düşünür, yazınızı gereksiz anahtar kelimelere boğarsanız kullanıcılar aradığını bulamaz ve sitenizi terk eder.
Bu nedenle SEO uyumlu ve semantik makale hazırlarken her iki tarafı düşünmelisiniz.
Örnek SEO Uyumlu Makaleler:
Google Adsense Reklam Yerleşimi Nasıl Yapılır?
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
Arama sonuçlarında iyi bir konuma gelebilecek kaliteli bir makale yazmak istiyorsanız işe önce detaylı araştırma yaparak başlamalısınız. Bu kapsamda izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
1. Anahtar Kelime Analizi
Makalenizde odak ve yan anahtar kelime olarak hangi sözcük gruplarını kullanacağınıza karar verin.
Bunu yapabilmek için Ahrefs, Google Anahtar Kelime Planlayıcı, SEMrush gibi ücretli araçlardan yardım alabilirsiniz. Bunlarla rekabet oranı düşük, aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler bulabilirsiniz.
Yahut en basitinden; makalenin konusuyla ilgili araştırma yaparken Google arama sonuçlarının altında çıkan önerileri kullanabilirsiniz.
Ziyaret ettiğiniz sayfalar o konuyu anlatırken hangi anahtar kelimelerden faydalanmış ise, bunları not edip makale içinde geçirebilirsiniz.
2. Kapsamlı Araştırma
SEO uyumlu makale yazımı için, kaleme alacağınız konuyu iyi bilmeniz önem taşır. Bundan dolayı o konuda ayrıntılı bilgi edinmelisiniz. Yalnızca ilk sayfadaki içeriklere bakmakla yetinmemeli, ayrıca sonraki sayfalarda bulunan yazılara göz gezdirmelisiniz.
Böylelikle farklı kaynaklardan beslenip daha zengin bir içerik ortaya çıkarır ve topladığınız bilgilerin doğruluğunu teyit edersiniz.
3. Alt Başlıkları Belirleme
Makalede neyi anlatacaksanız bunu alt başlıklar hâlinde aktarmalısınız. Böyle yapmak arama motorlarının ve kullanıcıların makalenizi anlamasını kolaylaştırır.
Kimse duvara yazılmış gibi, tek parça bir şeyi okumak istemez. Kullanıcıları sıkmadan bilgilendirmek ve onları sitede tutmak için yazılarınızın göze hitap etmesini sağlamalısınız.
Yazınızı bölümlere ayırmak için kullanacağınız başlıkları tespit etmeli, buna göre doğru ‘heading tag’ hiyerarşisi oluşturmalısınız.
Örneğin yeşil çay hakkında bir yazı yazdığınızı varsayalım. Doğru H2-H3-H4 düzenine şunu örnek gösterebiliriz:
- Yeşil Çayın Faydaları: H2
- Yağ Yakımını Hızlandırır: H3
- Zihinsel Fonksiyonları Güçlendirir: H3
- Cilde İyi Gelir: H3
- Yeşil Çayın Zararları: H2
- Böbrekleri Yorar: H3
- Düşük Riskini Artırır: H3
- Uyku Düzenini Bozar: H3
- Etkili Yeşil Çay Maskeleri: H2
- Yeşil Çay ile Yüz Maskesi: H3
Görüldüğü gibi H2 başlığın açıklaması niteliğinde olan alt başlıkları H3 olarak ayarlamalısınız. H3 başlığın devamı sayılabilecek başlıkları da H4 şeklinde ekleyebilirsiniz. Mesela:
- Yeşil Çay ile Yüz Maskesi: H3
- Yeşil Çayla Yüz Maskesi Her Cilt Tipine Uygun mu? H4
SEO Uyumlu Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Edindiğiniz bilgileri güzel bir yazı hâline getirmeye çalışırken şunlara özen göstermelisiniz:
- Anahtar kelime kullanımını abartmayın. Aksi takdirde arama motorları tarafından spam olarak algılanabilir. Bu da yazının iyi bir sıralama almasını engeller.
- Anahtar kelimelere yer vermek isterken anlam bütünlüğünü bozmayın. Bunları makalede okuyucuya hissettirmeden, doğal bir biçimde kullanmaya çalışın.
- İmlâ kurallarına ve noktalama işaretlerine uyun.
- Anlatım bozukluklarından ve yazım yanlışlarından kaçının. Makaleyi bitirdikten sonra baştan okuyun, hatalarınızı düzeltin.
- Aynı bilgiyi başka paragraflarda farklı anlatımla yazmayın. Gereksiz tekrarlardan uzak durun.
- Özgünleştirme programı kullanmak, Translate ile çeviri, rewrite/spin gibi hilelere başvurmayın. Araştırmalarınızdan elde ettiklerinizi kendi cümlelerinizle yazıya dökün.
- Mümkünse site içi ve site dışı linkleme yapın. Tabii kendi rakibiniz olan sitelere link vermeyin. Site dışı bağlantı kullanırken, yalnızca güvenilir ve kaliteli sitelere yönlendirme yapın. (Örneğin Wikipedia gibi)
- Makalenizi özgün, yüksek çözünürlüklü görsellerle, videolarla zenginleştirin. Gerekirse tablo kullanın.
- Resimlere alt metinler eklemek onları daha erişilebilir hâle getirir ve sitenizin görsel arama sonuçlarında da çıkmasına yardım eder.
- Makalenizin ana başlığı fazla uzun veya çok kısa olmasın. ‘Telefon Modelleri’ yetersiz bir başlıktır. ‘Mükemmel Tasarımıyla Göz Kamaştıran, Birbirinden Güzel En Yeni ve En Ucuz Telefon Modelleri’ tarzında bir başlık da abartılı olacaktır.
- SEO uyumlu makale örnekleri incelediyseniz fark etmişsinizdir: Makaleler odak anahtar kelime ile başlar. Bu kuralı unutmayın. Odak anahtar kelimeyi toplam kelime sayısına göre en fazla %3 oranında geçirmeniz önerilir. (Şart olmasa da, dengeli bir dağılım olması için genellikle herkes bu ölçüyü benimser.) Makalenin sonundaki cümlelerden birinde de odak anahtar kelimenize yer verin.
- Bold veya italik yapacağınız anahtar kelimeler eksiz olsun. ‘Mandalinanın faydalarını saymakla bitiremeyiz.’ Yazmak yerine ‘Mandalina faydaları saymakla bitmeyen bir meyvedir.’ Yazabilirsiniz.
- Anahtar kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını makale içinde geçirmeyi ihmâl etmeyin. Semantik makale yazımı bunu gerektirir.
- SEO uyumlu makale yazımı sırasında dikkat edilecek şeylerin bu teknik prosedürlerle sınırlı olmadığını bilin. Asıl amacınız arama motorlarını değil kullanıcıları memnun etmek olsun.
- Okuyucuları bunaltmayın. Devamlı ‘maktadır, mektedir’ ile biten yüklemler kullanmayın. Cümle yapılarınızda çeşitlilik olsun.
- Konuyla ilgili arama sonuçlarında ‘Kullanıcılar bunları da sordu’ gibi bir bölümle karşılaşırsınız. Makalenin son bölümünde ‘Sık Sorulan Sorular’ diye bir başlık yazarak, Google’daki o kısımda yer alan soruları ve cevaplarını ekleyebilirsiniz.
- Mümkün olduğunca listeli anlatım tercih edin. Madde işaretli veya numaralandırılmış listelerle konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilirsiniz.
- Zaten SEO uyumlu içerik nasıl yazılır? Diye merak ediyorsanız %100 özgün olmasının gerektiğini biliyorsunuzdur. Makaleyi bitirdikten sonra kopya kontrolü için Smallseotools, duplichecker ve benzeri araçlardan faydalanabilirsiniz.
- Makalenizi gökkuşağına çevirmeyin! Her anahtar kelimeyi kalın ve renkli olarak vurgulamanız gerekmez. Kimi yerlerde normal olarak yazın.
- Cümleleri ve paragrafları kısa tutun. Bu konuda tavsiye edilen; cümlelerin 20 kelimeyi, paragrafların 4 satırı geçmemesidir. Uzun cümle ve pragraflar okuyucunun dikkatini dağıtır.
- Makale uzunluğu SEO uyumuyla doğrudan ilişkili değildir. Kısa bir makale de SEO’ya uygun olabilir ve sıralama alabilir. ‘Uzun makaleler daha hızlı yükselir.’ Diye bir düşünceye kapılmayın. Yazacağınız konuyu o anahtar kelimede ilk sayfadaki siteler kaç kelimeyle anlatmışsa, siz onlardan biraz daha fazla yazın.
- Yazınızı siteye eklerken meta başlık, meta açıklama ve etiket gibi kısımları doldurun. Bunu yaparken karakter sınırlamasına dikkat edin. Anahtar kelimenin meta açıklamada en fazla 2 defa geçmesi ideal olanıdır.
Birbirinden farklı SEO uyumlu makale örnekleri mevcuttur. Örneğin bazılarında çok az anahtar kelime kullanıldığını görebilirsiniz. Fakat buna rağmen o makale ilk sırada çıkıyor olabilir.
Bu durum domain ve sayfa otoritesi, backlink gibi faktörlerle de ilişkilidir. Kısa zamanda güzel bir sıralama elde edemeyebilirsiniz. Ancak SEO uyumlu makale yazma hususunda istikrarlı davranır ve sabırla içerik oluşturmaya devam ederseniz, zamanla mutlaka sonuç alırsınız.